Rosa van Lima

De heilige Rosa van Lima (feestdag 23 augustus) is de stadspatrones van Sittard. Elk jaar wordt rond haar feestdag in Sittard het Sint Rosafeest gevierd met een kermis, culturele evenementen en traditioneel op de laatste zondag van augustus de Sint Rosaprocessie.

Sint Rosa

Sint Rosa heette oorspronkelijk Isabel en werd in 1586 in Lima (Peru) geboren als dochter van een Spaans echtpaar. Ze groeide op in een arm gezin met dertien kinderen. Omdat er in Lima geen klooster was, kon Rosa haar droom van een contemplatief leven niet waarmaken. Wel werd ze op 20-jarige leeftijd naar haar grote voorbeeld Catharina van Siena lid van de Derde Orde van de Dominicanen. Dat wil zeggen dat ze als leek lid was van een religieuze orde. Vanaf dat moment noemde ze zich 'Rosa de Santa Maria'.

Ze droeg - als leek - een kloosterkleed en leidde in haar huis een sober leven in gebed en vasten. Ze at nauwelijks en stond bekend om haar borduurwerken en om haar kennis van zaken als bloemenkweekster. Rosa werd vaak belaagd door aanbidders, maar bleef haar belofte om maagd te blijven trouw. Om niet langer de beschimpingen en smaad van haar huisgenoten te moeten verduren, bracht ze de laatste jaren van haar leven door in het huis van een vriendin. Na een pijnlijke ziekte, waarbij een voor een haar ledematen verlamde, overleed Rosa in 1617. Ze werd door paus Clemens X in 1671 heilig verklaard. Rosa van Lima staat bekend als de eerste heilige uit Zuid-Amerika.

Haar grote wens was het om in haar geboortestad een dominicanessenklooster te stichten dat opengesteld zou worden voor vrouwen van alle lagen: blanken, zwarten, indianen. Zes jaar na Rosa's dood werd haar droom werkelijkheid. Ook haar moeder trad hier na de dood van haar man in. Het klooster bestaat tot op vandaag nog.  

 

Sittard en Sint Rosa

In de tweede helft van de 17de eeuw werd Sittard en omgeving geteisterd door een dysentrie-epidemie, waardoor veel doden te betreuren waren. De paters Dominicanen die zich in 1626 in Sittard gevestigd hadden en een bloeiende onderwijsinstelling exploiteerden, waren tevens werkzaam in Peru in Zuid-Amerika en daardoor bekend met deze eerste niet-Europese zalige en later heilige Rosa. Zij adviseerden de bevolking van Sittard om Rosa als voorspreekster aan te roepen tegen de dodelijke dreiging van deze epidemie. Het stadsbestuur nam dit advies aan en beloofde – als de epidemie zou wijken – Rosa tot stadspatrones uit te roepen. Voorts beloofden zij op het hoogste punt van Sittard – de Kollenberg – een kapel ter ere van Sint Rosa te bouwen en ieder jaar een processie te houden.

De dysenterie-epidemie ging de stad voorbij en de Sittardenaren losten de gedane belofte in. Op 3 november 1669 nam het bestuur van Sittard het initiatief om de zalige Rosa van Lima uit te roepen tot patrones van de stad. Elk jaar in augustus wordt in Sittard een processie ter ere van de heilige Rosa gehouden. 

Informatie over de Rosaviering 2014

     
     
     
     
     
Susteren-Echt