Preek opening meimaand Leenderkapel

Preek bij gelegeneid van de opening van de meimaand bij de Leenderkapel in Landgraaf-Leenhof, maandag 1 mei 2017

1e Lezing:        Gen. 1, 26 – 2,3
Evangelie:       Mt. 13, 54 – 58

In literatuur kun je dingen mooi zeggen. Zo hoorde ik pas geleden over een roman, waarin een vrouw aan een soldaat vroeg: “Weet u waar moeders van gemaakt zijn?” Die soldaat antwoordde: “Nou, gewoon, van vlees en bloed en botten, en zo.” “Nee,” zei de vrouw. “Een moeder is gemaakt van kinderen.”

Is dat niet mooi gezegd? Een moeder is gemaakt van kinderen. Ze zijn een wezenlijk onderdeel van haar bestaan. Zonder kinderen kun je geen moeder zijn. En zonder moeder ben je geen kind. Ze horen bij elkaar.

Vandaag openen we de meimaand aan de Leenderkapel. Zoals dat hier al zoveel jaren gebeurt. De hele maand komen hier weer honderden mensen naar Maria. Zoals wij vanavond. We komen bij onze hemelse moeder, met onze zorgen en vragen, met onze pijn en ons verdriet. En ook met onze dankbaarheid en vreugde. Want dat zijn de dingen waarmee je naar je moeder gaat.

Wij mogen Maria onze moeder noemen, omdat wij haar kinderen zijn. Met Goede Vrijdag hebben we gehoord hoe Jezus, vlak voordat hij stierf, tegen Johannes zei: “Zie hier uw moeder.” En tegen Maria zei hij: “Zie hier uw Zoon.” Sinds dat moment mogen wij Maria als onze hemelse moeder zien. Zij kan die moederrol alleen maar op zich nemen als wij haar kinderen willen zijn. Want een moeder is gemaakt van kinderen.

Dat betekent ook dat zij met ons meevoelt. Ze kent onze zorgen en vragen, onze dankbaarheid en onze vreugde al, voordat we die bij haar hebben neergelegd. Waarom? Omdat zij een stuk van ons leven is en wij bij haar horen. Daarom voelt het ook zo vertrouwd om bij Maria te komen.

Hier in Leenhof, waar we haar kennen als Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Carmel. Of in Maastricht bij de Sterre-der-Zee. Of in Kevelaer, waar we haar Troosteres der Bedroefden noemen. Het maakt niet uit waar we Maria ontmoeten, of hoe haar beeld is vorm gegeven. Ze is steeds dezelfde hemelse moeder, die er voor ons wil zijn, die met ons meevoelt, die ons troost biedt.

En die een stuk van ons leven is, omdat wij haar kinderen mogen zijn. Want een moeder is gemaakt van kinderen. Laten wij die kinderen zijn, dan kan Maria onze moeder zijn. Amen 

     
     
     
     
     
Susteren-Echt