Lourdesbedevaart mei 2016

Mis met handoplegging / 26 mei 2016, Thema: God geneest je 

1e Lezing:        Jak. 5, 13 – 20                                    
Evangelie:       Joh. 4, 46 – 53 

Het is u deze week misschien opgevallen dat ik mijn teksten altijd lees, met een lampje erbij. Dat komt doordat ik niet meer zo goed kan zien. Ik word dit jaar 74 en allerlei ouderdomskwaaltjes gaan ook aan bisschoppen niet voorbij. Maar u hoeft geen medelijden te hebben: Ik ben verder nog kras voor m’n leeftijd. Alleen die ogen. Het zicht wordt minder. En het zal ook nooit meer beter worden.

Een tijd geleden vond ik dat vervelend. Want ik moet veel lezen en voorlezen. En als ik vrij ben, lees ik ook heel graag boeken: romans, historische boeken, theologie. Met die lampjes gaat het nog wel, maar minder snel dan vroeger. Dat is niet rampzalig, maar wel hinderlijk. Totdat ik een paar maanden geleden tot een ontdekking kwam. Doordat ik langzamer moet lezen, lees ik ook aandachtiger. Elk woord komt als het ware beter binnen. Het blijft langer hangen en ik denk meer na over de betekenis ervan.

Nu ik hier zo in Lourdes rondloop, vraag ik me af of die oogkwaal niet ook een diepere betekenis heeft. Ik mag dan wat minder goed zien, ik heb er ook iets voor teruggekregen. Een intensere aandacht voor de betekenis van woorden. En ook in gesprekken wordt luisteren belangrijker dan kijken.

God laat ons nieuwe ervaringen opdoen, voordat we het zelf in de gaten hebben. Daarmee wil ik helemaal niet zeggen dat alle ziektes of handicaps goed zijn. Helemaal niet. Ik heb in de loop van de jaren genoeg mensen gesproken die echt lijden. Daarbij valt mijn kwaaltje in het niet. Maar wat ik ook van al die zieken en gehandicapten geleerd heb – hier in Lourdes, maar ook in de parochies waar ik gewerkt heb – is dat er maar één manier is om het lijden te overwinnen: dat is er doorheen gaan. En tegelijkertijd steun te zoeken bij God.

Dokters kunnen tegenwoordig gelukkig heel veel doen om mensen te genezen of lichamelijk lijden draaglijker te maken. Maar de beste methode om je situatie te leren aanváárden, is via het gebed. “Heeft iemand van u te lijden? Laat hij bidden,” hoorden we in de eerste lezing. Je wordt er niet beter van in de letterlijke zin van het woord, maar het kan wel helpen om je beter te voelen.

God geneest op een andere manier. Hij helpt je in je ziekte of handicap dingen te ontdekken, waarvan je je voorheen niet bewust was. Noem het maar kleine wondertjes, die je elke dag helpen om er weer tegen te kunnen.

Lourdes is bij veel mensen bekend van de grote wonderen. Maar in alle jaren dat ik hier kom, heb ik die nog nooit gezien. Ik heb wel veel kleine wondertjes meegemaakt. Mensen die er na een bedevaart weer een tijd tegen kunnen. Mensen die hier in Lourdes ontdekken dat ze best nog een heleboel dingen zelf goed kunnen. Zoals ik met m’n intenser lezen en intensiever luisteren. Een klein wondertje. Het valt in het niet bij het wonder dat Jezus in het evangelie voor de hofbeambte doet. Diens zoon is al weer tot leven gewekt, voordat hij het zelf in de gaten heeft. En waarom? Wat heeft hij daarvoor gedaan? Niets anders dan Jezus op zijn woord te geloven. We mogen vertrouwen hebben in Jezus dat alles wat wij in ons leven ervaren en meemaken een betekenis heeft. Ook als we die zelf niet meteen begrijpen.

Daarom mogen we zoeken naar de kleine, positieve dingen die ons opbeuren. Kleine dingen, die ons door de dag helpen, die ervoor zorgen dat we er weer even tegenkunnen. Een glimlach van een bekende. En hartelijk woord. De goede zorgen van de vrijwilligers. Het feit dat we met z’n allen toch maar zo’n mooie reis maken. Het zijn kleine wondertjes die God ons aanreikt. Knipoogjes vanuit de hemel, waarmee Hij laat merken dat Hij aan ons denkt en ons op zijn geheel eigen manier genezing schenkt. 

Zo meteen krijgt u allemaal de handen opgelegd. U mag dat ervaren als een teken dat God bij u is; dat hij u kracht geeft en u helpt. Misschien wel op een manier waar u zelf nog helemaal niet aan had gedacht.  Laten we daarom altijd open staan voor God, die met Zijn genezing eigen wegen bewandelt, maar ons nooit in de steek laat.

Amen

     
     
     
     
     
Susteren-Echt