December 2018

Zaterdag 1 en 2 en zondag 8 en 9 december

Kerstwereld Rolduc

In en om abdij Rolduc in Kerkrade is er een grote kerstmarkt met meer dan vijftig kraampjes en medewerking van onder meer diverse koren uit de regio Parkstad. De markt is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Entree: volwassenen € 3,50; kinderen € 1,50. Meer informatie op de website van Kerstwereld Rolduc >>

Zondag 2 december

Gebedsuur voor roepingen in Merkelbeek

In de parochiekerk van Merkelbeek wordt om 16.00 uur het maandelijkse gebedsuur voor roepingen gehouden, ditmaal onder leiding van pater Geraldo de Vasconcelos, priester van het Oratorium van Filippus Neri in Maastricht. Na afloop informeel samenzijn in het naastgelegen bezinningshuis Het Korenveld van de Geestelijke Familie 'Het Werk'. Meer informatie: hetwerk.korenveld@fso-be-nl.org

Kathedraalconcert in Roermond

A ceremony of carols van Benjamin Britten, From the Bavarian Highlands van Edward Elgar en het Adagio for Strings van Samuel Barber. Die drie composities klinken tijdens het Kathedraalconcert dat deze middag verzorgt wordt door het Toonkunstkoor Roermond onder leiding van Pieter Cox in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Aanvang: 15.00 uur. Meer info en kaarten bestellen: www.toonkunstkoorroermond.nl

Vrijdag 7 december

Augustinuslezing in Abdij Rolduc

In Abdij Rolduc in Kerkrade wordt de jaarlijkse Augutinuslezing gehouden, ditmaal door de Vlaamse hoogleraar Rik Torfs. Zijn voordracht luidt: 'Niets verandert; er zullen altijd moralisten zijn die onze levenswandel streng beoordelen, altijd gelovigen in de wetenschap die religie onzin vinden'. Hetp rogramma begint om 14.00 uur en duurt tot 17.15 uur. De toegang is gratis. Deelname is mogelijk door opgave vooraf (tot 1 december) via www.stichtingleverolduc.nl op welke website ook meer informatie te vinden is.

Zaterdag 8 december

Bisschopswijding mgr. Harrie Smeets

Vandaag wordt mgr. Harrie Smeets in de kathedraal van Roermond tot bisschop gewijd en geïnstalleerd als 24e bisschop van Roermond. De zeer plechtige eucharistieviering begint om 10.30 uur en is alleen toegankelijk met speciale kaarten. Wel wordt de viering ook rechtstreeks uitgezonden via NPO 2 door de KRO en de regionale televisiezender L1.

Maandag 10 december

Lezing over Kerk in jaren zestig

De Kerk heeft het in onze dagen niet altijd eenvoudig. De oorzaken hiervan hangen vaak samen met beslissingen en maatschappelijke ontwikkelingen in de vorige eeuw. Over de invloed van de maatschappelijke ontwikkelingen op de Kerk in Nederland in de jaren zestig van die vorige eeuw spreekt prof. dr. Paul Hamans in bezinningshuis Het Korenveld in Merkelbeek. Aanvang: 19.30 uur (einde rond 21.45 uur). Aanmelden: hetwerk.korenveld@fso-be-nl.org.

Donderdag 13 december

Nightfever in kathedraal Roermond

In en om de kathedraal in Roermond wordt de evangelisatieactie Nightfever gehouden. Buiten bij de kerk worden mensen uitgenodigd om binnen een kaarsjeop te steken bij het uitgestelde Allerheiligste, daarbij ondersteund door gebed en zang. Ook kunnen zijn dee persoonlijke zegen van een priester ontvangen. Nightfever vindt plaats van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Zaterdag 15 december

Light-time in kathedraal Roermond

In en om de kathedraal in Roermond wordt de evangelisatieactie Light-time gehouden. Buiten bij de kerk worden mensen uitgenodigd om binnen een kaarsjeop te steken bij het uitgestelde Allerheiligste, daarbij ondersteund door gebed en zang. Ook kunnen zijn dee persoonlijke zegen van een priester ontvangen. Nightfever vindt plaats van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Maandag 24 december

Kerstvoetbedevaart van Valkenburg naar Banneux

Voor de 80e maal wordt de jaarlijkse voetbedevaart van Valkenburg naar de Belgische Maria-bedevaartplaats Banneux gehouden. De 51 kilometer lange tocht begint met een H. Mis om 8.30 uur in de parochiekerk van Valkenburg. Goede conditie, doelmatige kleding en stevig schoeisel zijn vereisten. Ook een reflecterend vest of zaklamp zijn voor de donkere uren aan te bevelen. Volgauto's en busjes rijden frequent over de route en er zijn voldoende mogelijkheden tot rust onderweg. Om 21.00 uur wordt in de Boodschapskapel van Banneux de nachtmis gevierd, met medewerking van het kerkelijk zangkoor van Houthem. Aansluitend staan bussen klaar om de pegrims terug naar Valkenburg te rijden. Voor aanmelden bus (tot 17 december) en meer informatie:  (043) 6015447 of kijk op www.kerstvoettochtbanneux.nl.

Kerstnachtmissen

Op vele plekken in Limburg vindt vandaag de Kerstnachtmis plaats. Bisschop Harrie Smeets viert die H. Mis in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond om 23.00 uur en met vocale medewerking van het Koninklijk Roermonds Mannenkoor. Hulpbisschop Everard de Jong viert de kerstnachtmis om 24.00 uur in de boskapel te Nieuwenhagerheide.

Zondag 30 december

Laatste tv-mis uit Meerssen

De Sacramentsbasiliek in Meerssen vormt voor de laatste keer het decor voor de televisiemis die de KRO wekelijks uitzendt vanuit een kerk in één van de bisdommen. Vanaf februari valt voor wat het bisdom Roermond betreft deze eer te beurt aan de parochiekerk van Waubach. De H. Mis begint om 10.30 uur en is te zien via NPO 2, of live bij te wonen in de basiliek.

Gebedsbijeenkomst voor vernieuwing Kerk in Susteren

Oremus. Dat is de naam van een spiritueel initiatief voor de innerlijke vernieuwing van de kerk in het dekenaat Susteren. De gebedbijeenkomst begint om 15.00 uur en bestaat uit eucharistische aanbidding en rozenkransgebed met korte overwegingen. Ditmaal in de H. Amelbergabasiliek in Susteren door pastoor-deken Geert Lauvenberg.